Prijavi se

Upravljanje računom

Popust za prvu kupovinu na Buvu.hr 4 € *

* Popust možete primijeniti na narudžbe vrijednosti 30 € i više
 
 

Kako odabrati tapetu i fototapetu za zid?

Tapete i fototapete predstavljaju uvijek dobrodošlo osvježenje interijera, ali sam izbor može biti kompliciran. Koje su bolje: tapete od flisa ili vinila? Kako odabrati tapetu za svaku prostoriju u vašem stanu?

Kako odabrati one prave tapete i fototapete?

Za odabir tapeta i fototapeta ključno je u koju prostoriju ih planirate postaviti. Kolika je to prostorija? Kakav je u njoj namještaj i dekoracije? Da li će tapeta u njoj biti izložena vlazi ili nekom mehaničkom opterećenju? Svako od ovih pitanja trebate imati na umu dok birate tapetu.  

Koja je razlika između tapete i fototapete?

Dok tapete svako od nas dobro zna, fototapete, poznate i kao tapete sa slikama, relativan su novitet na tržištu zidnih dekoracija. Za razliku od uobičajenih tapeta koje se izrađuju od flisa, vinila, papira ili i od tekstila, fototapete su tiskane na podlozi od papira ili flisa i uvijek je na njima slikovni motiv velikog formata. 


Tapete i fototapete obično krase zid u prostoriji. Međutim, veoma je zanimljiv i odabir fototapeta za vrata.

Koju vrstu tapeta odabrati? 

Tapete od flisa, vinila ili papira? Koje će biti najpogodnije za vašu dnevnu sobu ili primjerice za kupaonicu?

Tapete od flisa

Za tapete od flisa platit ćete nešto više, ali dobivate tapete pogodne za većinu prostorija u stambenim i komercijalnim zgradama. Tipična svojstva tapeta od flisa poput mehaničke izdržljivosti i lakog održavanja čine ih pogodnim prije svega za dnevnu ili dječju sobu. Za koje prostorije se tapete od flisa ne preporučuju? Ne preporučuje se njihovo postavljanje na zid u kuhinji i u kupaonici  za ova mjesta preporučujemo tapete od vinila.

Tapete od vinila

Moderne tapete od vinila pogodne su prije svega u kuhinji – ako ih nalijepite na zid ispod kuhinjskih elemenata dobivate ne samo dizajn, već i funkcionalan element otporan na vodu, paru, masnoću i ostalu prljavštinu. Ako je na tapetama od vinila oznaka u obliku tri vala, možete ih slobodno postaviti i u kupaonicu. Izbjegavajte ih koristiti u izravnoj blizini kade ili tuša. 

Tapete od papira

Tapete od papira ubrajaju se u vodeće na tržištu i u omiljene među kupcima. Možete odabrati među različitim bojama i uzorcima što će dobro doći kada uređujete spavaću, dnevnu ili dječju sobu. Cijena im je dosta povoljna. Ne smijete zaboraviti da tapete od papira nisu poznate po sjajnoj mehaničkoj otpornosti, a ne mogu se ni prati. Ne biste ih trebali lijepiti ni u prostorije u kojima je velika vlaga ili na zidove s pukotinama.

Koliko vremena možete uložiti u lijepljenje tapeta?

Svaka tapeta je različita, te je i postupak za lijepljenje drugačiji. Kako nalijepiti tapete od flisa, vinila i papira, sve smo vam to detaljno objasnili u samostalnom članku. 

Tapete od flisa

Lako se postavljaju, lako uklanjaju što je za korisnika veliki plus. Pri lijepljenju tapeta od flisa, lijepilo se nanosi izravno na zid. Potom se lagano postavljaju pojedinačne role tapeta. Jednom, kada vam dosade i poželite ih zamijeniti za nove, dovoljno ih je samo povući i ukloniti. Zato što su veoma čvrste, na zidu neće ostati komadići, a vi odmah potom možete nalijepiti druge, 

Tapete od papira

Postavljanje tapeta od papira je nešto zahtjevniji postupak. Lijepilo morate nanijeti ne samo na zid, već i na samu tapetu. Ni uklanjanje starih tapeta od papira nije jednostavno – postupak uklanjanja (ne samo onih od papira) objasnili smo detaljno u samostalnom članku.

Tapete od vinila 

Tapete od vinila imaju papirnu osnovu, te je njihovo postavljanje slično postupku kod tapeta od papira. To znači da lijepilo nanosite na zid i na tapetu. Veliki plus kod uklanjanja tapeta od vinila je da je često dovoljno ukloniti samo gornji sloj. Donji sloj može se koristiti kao podloga za stavljanje novih tapeta. 

Tapete prema praktičnim svojstvima

Mehanički otporne tapete sjajan su izbor za komercijalne prostore u kojima im je glavna funkcija učinkovita zaštita zida od abrazivnog djelovanja. U stanu su pogodne prije svega za dnevnu ili dječju sobu.

Tapete koje se mogu prati u slučaju da se uprljaju. Dovoljno ih je prebrisati vlažnom krpom. Sjajne su za dječje sobe, ali i za kupaonice ili kuhinju u kojima je mogućnost pranja zaista nužna. 

Prozračne tapete sprječavaju nastanak plijesni te ih slobodno možete nalijepiti u dječju ili spavaću sobu. 

Tapete za bojenje možete sami dodatno osmisliti pomoću boja za zid. Dobro izoliraju toplinu i zvuk, mogu se i djelomično prati.

Tapete otporne na djelovanje sunčeve svjetlosti sjajne su prije svega za sobe u kojima je uvijek dosta svijetlo. Djelovanjem svjetla bi obične tapete vremenom izblijedile, 

Na kakvu podlogu ćete lijepiti tapete?

Prije nego krenete s lijepljenjem tapeta, potrebno je sve vrste površina temeljito pripremiti. Tapete će tako bolje držati, neće se odlijepiti, a i vama će cjelokupan posao biti lakši. 

Najvažnije je znati koji stupanj upijanja ima podloga. Ovo ćete saznati pomoću jednostavnog testa.  Kistom ili raspršivačem nanesite vodu na zid. Ako je upijanje površine dobro, ona će pod utjecajem vode ubrzo promijeniti boju. Ako je upijanje površine preveliko, ona će brzo postati tamna. 

  • Neupijajuća podloga je npr. kartonski pregradni zid, staklo ili različite tvrde ploče. Prije postavljanja tapeta, dovoljno je neupijajuću podlogu očistiti i s nje ukloniti masnoće. 
  • Upijajuća podloga je npr. gipsana ploča ili pravi zid. Prije postavljanja tapeta, zid premažite dubokim penetracijskim namazom i ostavite sušiti na najmanje 6 sati. Kako i zašto penetrirati zidove prije postavljanja tapeta, opisano je u ovom članku.

Kako odabrati odgovarajuće tapete i fototapete prema veličini prostorije

Manja prostorija u kojoj nema previše dnevnog svjetla jamačno će progledati zahvaljujući tapetama svjetlih boja sa sitnim uzorkom, uz koji će prostor dobiti na širini. Uz tapetu s vertikalnom prugama optički ćete podići strop prostorije. 

Ili možda želite od previše prostrane prostorije napraviti udobno i toplo mjesto? Predlažemo tapete tamnijih boja s izrazitijim motivima koje će prostor učiniti užim. Uz tapetu s vodoravnim prugama optički ćete spustiti visoke stropove. 

Kakav stil tapeta i fototapeta odabrati?

Dok birate boje, uzorke i motive tapeta, uzmite u obzir i stil u kojem je prostorija uređena. Uglavnom vrijedi da u minimalistički interijer možete slobodno postaviti upadljive i apstraktne tapete. S druge strane, za bogato ukrašenu sobu odaberite tapete umjerenijih boja i uzoraka. 

 

Luksuzne dvorske tapete

Kako odabrati tapete za pojedinačne prostorije

Birate tapete za konkretne prostorije u svom stanu? Posavjetovat ćemo vas koja tapeta najviše pristaje spavaćoj sobi ili koju možete slobodno postaviti u kupaonicu. 

Tapete za dnevnu sobu

Za dnevnu sobu predlažemo tapete od flisa koje su dovoljno izdržljive za veća opterećenja. Možete birati među velikom ponudom boja, uzoraka i motiva – pronađite inspiraciju u postojećem uređenju sobe. 

 

Tapete za kuhinju

Kuhinjske tapete moraju biti otporne na vlagu, vodu, paru i masnoću. Preporučujemo vam tapetu od vinila koja ima vodootpornu površinu i može se čistiti vodom.  

  • Na prvi pogledSamoljepljivi foto tapete u kuhinji mogu podsjećati na kamenu ili oblogu od cigle ili na mramorni zid. Tapete s uzorkom mozaika u vašu će kuhinju unijeti dašak retra.
  • Uz šarene, cvjetne motive, fototapeta za kuhinju daje joj novi život.

 

Dječje tapete

Tapeta za dječju sobu najprije mora ispuniti dva kriterija: mora biti dopadljiva i mora biti izdržljiva! Dobro je da u dječju sobu postavite tapete od flisa koje su dodatno otporne i mogu se prati. Uz to, veliki plus je njihova prozračnost zahvaljujući kojoj se u prostoriji neće stvarati plijesan. 

Možete odabrati i vrlo otporne tapete od vinila, ali dobro provjerite nisu li opasne po zdravlje i ne ispuštaju li neke otrovne tvari. 

 

Dječja soba Tapete za dječju sobu

Tapete za spavaću sobu

Zidove spavaće sobe ukrasite papirnim ili tapetama od flisa koje će biti upečatljive iza uzglavlju kreveta. Ako u spavaćoj sobi želite luksuz i neobičan izgled, probajte tapete od tekstila. Dok birate tapete, ne zaboravite da je riječ o sobi u kojoj odmarate. Pogodne su svjetlije nijanse boja i suptilni uzorci.

 

Tapete za spavaću sobu Tapete za spavaću sobu

Tapete za kupaonicu

Ako tražite alternativu za keramičke pločice za kupaonicu, jedini pravi izbor su tapete od vinila označene s tri mala vala, vrlo otporne na veliku vlagu. Izbjegavajte ih koristiti u izravnoj blizini kade ili tuša.

Željeli biste više informacija? Pročitajte i:


Roba je dodana u košaricu