Prijavi se

Upravljanje računom

Popust za prvu kupovinu na Buvu.hr 4 € *

* Popust možete primijeniti na narudžbe vrijednosti 30 € i više
 
 

Kako odabrati tapetu i foto tapetu za kuhinju?

Tapete i foto tapete izvrstan su način za brzo i jednostavno oživljavanje zidova bilo koje sobe – uključujući kuhinju. Ali koje odabrati – vinilne ili flis? S uzorkom ili bez uzorka? Savjetovat ćemo vas kako odabrati tapetu za kuhinju, a nećemo zaboraviti ni na foto tapete.

Odabir tapete za kuhinjski zid

Prilikom odabira tapeta za kuhinju, prvo odgovorite na nekoliko osnovnih pitanja koja će vam znatno olakšati izbor. Na kakvu podlogu ćete lijepiti tapete? Koja svojstva treba imati tapeta za zid? Treba li biti vodootporna i periva? Koje će boje i uzorci pristajati uz postojeću kuhinjsku opremu?

Osnovne upute kako odabrati tapetu i foto tapetu za pojedine prostorije vašeg stana napisali smo u zasebnom članku. A koje tapete odabrati za kuhinju? Podijelimo odabir na nekoliko koraka kako bismo pronašli najbolje tapete za kuhinju.

Odabir tapete prema podlozi

Tapete se mogu nanositi na većinu zamislivih površina. Međutim, važno je znati njezinu sposobnost upijanja, za što se koristi jednostavan test. Kistom ili raspršivačem poprskajte vodu na zid. Ako je upijanje površine dobro, ona će pod utjecajem vode ubrzo promijeniti boju. Ako je upijanje površine preveliko, ona će brzo postati tamna.  

  • Neupijajuća podloga je npr. kartonski pregradni zid, staklo ili različite tvrde ploče. Prije postavljanja tapeta, dovoljno je neupijajuću podlogu očistiti i s nje ukloniti masnoće. 
  • Upijajuća podloga je npr. gips-kartonska ploča ili žbuka. Prije tapetiranja nanosite na zid premaz za duboku penetraciju i ostavite da se suši najmanje 6 sati. Kako i zašto penetrirati zidove prije tapetiranja opisali smo u ovom članku.

Odabir tapete prema svojstvima

Tapete za kuhinju nisu samo ukrasni element, već imaju i čisto praktičnu funkciju. Pogotovo ako birate tapete iza kuhinjskog pulta, odaberite tapete koje su vodootporne, koje se lako peru i koje su mehanički otporne. To je jedini način da postanu prikladna zamjena za klasične pločice i nećete ih morati zamijeniti novima nakon nekoliko mjeseci. 

Odabir tapete prema opremljenosti prostorije

Općenito, u minimalistički opremljenoj kuhinji, možete si priuštiti više eksperimentiranja s bojama i uzorcima – savršeno će vam poslužiti tapete i foto tapete s 3D uzorkomS druge strane, za bogato uređenu prostoriju, bolje je odabrati tapete u jednoj nijansi boje i s jednostavnim motivom. 

Odabir tapete prema veličini prostorije

Odgovarajućom kombinacijom boja i uzoraka i mala kuhinja može izgledati dobro, a naprotiv, prostrana prostorija dati će ugodniji dojam. Dovoljno je zapamtiti da svijetle boje i jednostavniji uzorci optički povećavaju prostor, dok ga tapete u tamnoj varijanti s ekspresivnim motivima umanjuju. 

Koje su prikladne tapete za kuhinju?

Već smo ovo malo spomenuli – prikladne kuhinjske tapete prvenstveno su vodootporne, perive i otporne na abraziju. Vinilne tapete najbolje zadovoljavaju ovu karakteristiku - trebali biste ih postaviti neposredno iza kuhinjskog pulta. Ali ako želite tapetirati zid koji nije u neposrednoj blizini kuhinjskog pulta, poslužiti će vam i flis tapete.

Vinilne tapete za kuhinju

Želite staviti tapete u kuhinju iza pulta? Tada će se moderne vinilne tepete pokazati kao savršen izbor. Ovako ćete dobiti ne samo dizajn, već i funkcionalni element koji je otporan na vodu, paru i masnoću. U slučaju onečišćenja dovoljno ga je obrisati vlažnom spužvom natopljenom vodenom otopinom s nekoliko kapljica deterdženta za suđe. 

tapete za kuhinju tapete za kuhinju

Samoljepljive tapete za kuhinju

Druga mogućnost su samoljepljive perive tapete, koje se ističu svojom velikom izdržljivošću i lako se nanose. Možete ih zalijepiti na bilo koju glatku i neupijajuću površinu – radi se o prikladnim tapetama za pločice, a njima možete čak i ukrasiti kuhinjski pult.

Foto tapete prikladne za kuhinju

Kako odabrati foto tapetu za kuhinju? Postupak je isti kao i pri odabiru tapeta, jedina razlika je u tome što su kuhinjske foto tapetetiskane na papirnatoj ili flis podlozi i ukrašene su slikovnim motivom velikog formata. Foto tapete za kuhinjski pult često oponašaju, na primjer, obloge od opeke ili kamena i savršeno se kombiniraju s ukrasima od prirodnih materijala. 

Tapete i foto tapete za kuhinju: Inspiracija 

Koje specifične tapete i foto tapete postaviti u kuhinju?

foto tapete za kuhinju foto tapete za kuhinju

Znate već kako odabrati tapetu za kupaonicu i koju vrstu odabrati? Ako ćete tapetirati druge prostorije svog stana, pročitajte druge članke sa savjetima i prijedlozima. Ili nam pišite i rado ćemo vas savjetovati pri odabiru. 

Pročitajte i:


Roba je dodana u košaricu