Prijavi se

Upravljanje računom

Popust za prvu kupovinu na Buvu.hr 4 € *

* Popust možete primijeniti na narudžbe vrijednosti 30 € i više
 
 

14 savjeta kako odabrati tapete za zid

Dobro odabrane tapete za zid od vašeg će stana napraviti čudo - optički će ga povećati i učiniti svjetlijim ili toplijim, renovirat će stara vrata i elegantno prekriti kartonski zid. Odaberite najbolju tapetu koja će se sjajno uklopiti u vaš interijer. Pridržavajte se naših savjeta i nećete pogriješiti. Znamo kako!

1.Kamo želite staviti tapete od flisa?

Tapete od flisa za zid izrađene su od netkanog tekstila od prešanih vlakana celuloze i sintetike koja su raspoređena neravnomjerno. Zahvaljujući ovakvoj strukturi, tapete su otporne na istrošenost, ogrebotine i lako se peru, što ih čini idealnim tapetama za dnevnu ili dječju sobu. Ne samo tamo, svidjet će vam se njihova jednostavna montaža i kasnije uklanjanje, zahvaljujući čemu ih kako djeca rastu možete i mijenjati. Uz to, nisu zapaljive, prozračne su tako da ne morate strahovati od nastanka plijesni.

2. Kamo staviti tapete od vinila? 

Tapete od vinila za zid izrađene su od umjetnog PVC-a, te im ne smeta voda niti vlaga – ako tražite tapete za kuhinju ili kupaonicu, pun su pogodak za vas. U ostala svojstva tapete od vinila ubraja se otpornost na mehanička oštećenja i lako održavanje. Naravno, možete ih staviti i na zid dnevne ili spavaće sobe u kojima će u prvi plan doći njihova sposobnost djelomične toplinske izolacije. 

3. Dok birate boju imajte na umu cjelokupan izgled sobe

Boju tapete nemojte birati samo na temelju vaših osobnih želja, već uzmite u obzir prostoriju za koju tapete nabavljate – koliko je prostorna, kakav je u njoj namještaj, kakve detalje ima, koje je boje i koliko je u njoj dnevnog svjetla. Svijetle tapete s manjim i neupadljivim uzorkom učinit će mali prostor s nedostatkom dnevnog svjetla jasnijim i optički će ga proširiti. I obratno, u velikoj i svijetloj sobi slobodno koristite tapete tamnih boja. Ako niste sigurni i ne znate kako tapete uskladiti po boji, dobro je posavjetovati se sa stručnjakom za unutarnji dizajn.

4. Uz pomoć uzoraka optička promjena interijera

Ne samo boja tapete, već i njezin uzorak ima moć optičke promijene interijera. Želite optički podići veoma nizak strop? Nabavite tapete s okomitim prugama i valovima. S druge strane, prostranu sobu okupanu svjetlošću uspjet ćete učiniti ugodnom uz pomoć ekspresivnih motiva – inspiracija mogu biti tapete s 3D uzorkom. 

Tapete - Pruge i valovite linije Tapete 3D efekt

5. Pronađite inspiraciju u postojećoj opremi i uređajima

Želite li kupiti tapete za sobu koja je već opremljena namještajem i ukrasima? U tom slučaju, pri odabiru tapeta inspirirajte se njezinom opremom - jednostavne tapete pristajat će bogato uređenom interijeru, dok će geometrijske ili apstraktne tapete biti prikladne u minimalističkoj sobi.

6. Nemojte previše kombinirati

Previše karakterističnih elemenata u jednoj prostoriji obično izgleda kaotično. Nastojte tapetu što bolje uskladiti s interijerom i po mogućnosti nemojte međusobno kombinirati tapete različitih boja i uzoraka. Isto tako, nije uvijek potrebno sve zidove u prostoriji oblijepiti tapetama – kod upadljivijih tapeta često je prikladnije staviti ih samo na jedan ili dva zida. 

7. Razmišljajte na kakvu plohu planirate lijepiti tapete

Vrsta podloge dosta utječe na to koje ćete tapete i kako lijepiti. Tapete od flisa i vinila općenito se lako lijepe na uobičajene površine kao što su zid, gipsane ploče, beton ili iverica. Pomoću tapeta od vinila jednostavno ćete prekriti i kartonske zidove u kupaonici. 

8. Renovirajte svoja vrata pomoću fototapete.

Tapete se mogu osim zidova staviti i na druge stvari. Jeste li ikada razmišljali o tome da nabavite fototapetu za svoja vrata? Pomoću samo jednog elementa cijeli interijer možete učiniti posebnim i uz to jednostavno obnoviti svoja stara vrata. Prilagodite izbor fototapeta cjelokupnom interijeru i vidjet ćete kako će dobro izgledati. 

Tapete za vrata Tapete za vrata

9. Nabavite jednu rolu tapeta više 

Odlučili ste se za određenu tapetu i želite krenuti s lijepljenjem? Samo niste sigurno koliko vam je tapeta točno potrebno? Izračunajte opseg zidova na koje ćete lijepiti tapetu (duljina tapete je jednaka visini prostorije, ali dodajte nekoliko centimetara za poravnanje). Na temelju opsega zidova znat ćete i koliko rola tapeta vam je potrebno. Uzmite jednu više, za svaki slučaj – dobro će doći u slučaju da treba nešto popraviti. 

I za kraj, nekoliko konkretnih savjeta – kako odabrati tapete za određene prostorije u stanu?

10. Koju tapetu odabrati za kuhinju?

Ako želite staviti tapetu u kuhinju, trebat će vam ona koja može izdržati vlagu, paru i višu temperaturu. Zato su idealan izbor tapete od vinila čija je površina takva da je jednostavno možete prebrisati vlažnom krpom.

Samoljepljiva periva tapeta za kuhinju Samoljepljiva periva foto tapeta za kuhinju

11. Koju tapetu odabrati za kupaonicu?

U kupaonici klasične pločice pokušajte zamijeniti tapetama od vinila koje mogu izdržati vlagu i malo kapljica. No, bolje ih ne stavljajte izravno oko kade ili pod tušem jer dugotrajan kontakt s vodom za njih nije dobar. Ako vašu kupaonicu ruži neugledan kartonski zid, tapete od vinila pouzdano će ga prekriti i cijelu sobu učiniti ugodnom.

12. Koju tapetu odabrati za dječju sobu?

Tapete su odličan način da dječjoj sobi date pravi ugođaj. Pun pogodak je i vinil i flis jer bez problema podnose dječje prljave ruke ili proliveno piće – sve se lako briše vlažnom krpom. Za najmanju djecu ne možete pogriješiti s dječjim fototapetama s motivima likova iz bajki, dok u slučaju tinejdžera prepustite izbor tapeta njima.

Dječja tapeta Vlies foto tapeta

13. Koju tapetu odabrati za spavaću sobu?

Kada birate tapete za spavaću sobu, imajte na umu da je ovo soba posvećena odmoru i opuštanju. Dajte prednost svijetlim nijansama i nježnim, nenametljivim uzorcima, koji su pogodni za miran san, ali izbjegavajte boje i motive koji su previše izražajni i privlače pažnju. 

14. Kako odabrati tapete za dnevnu sobu?

Dnevna soba je središnja prostorija cijelog stana ili kuće, a svakako želite da izgleda reprezentativno i udobno u isto vrijeme. Svi navedeni savjeti dobro će vam doći – izbor tapeta prilagodite postojećoj opremi, bojom i uzorkom tapeta vizualno oplemenite interijer, a prije svega vodite računa o vlastitom ukusu. Osim klasičnih tapeta, ovdje možete odabrati i fototapete za zid koje će oživjeti zidove vašeg stana.


Roba je dodana u košaricu