Prijavi se

Upravljanje računom

Popust za prvu kupovinu na Buvu.hr 4 € *

* Popust možete primijeniti na narudžbe vrijednosti 30 € i više
 
 

Kako urediti stan u industrijskom stilu

Cigle koje se vide, nedovršeni parket ili neskrivena klimatizacija. Ovako se može okarakterizirati industrijski stil stanovanja koji je u posljednje vrijeme sve popularniji. A nije ni čudo – interijer inspiriran industrijskom halom je prozračan, jednostavan za održavanje i odličan je za velike i otvorene prostore.

Što je industrijski stil stanovanja

Inspiracija za industrijski dizajn dolazi iz starih tvornica i industrijskih hala. Karakteriziraju ga prigušeni tonovi boja, vidljive cigle i nedovršeni podovi u kombinaciji s drvenim i metalnim namještajem. Dobro nadopunjuje minimalizam nema mjesta za suvišne ukrase, nepraktičan namještaj ili pretjerano dekorativne elemente. 

Minimalistički interijer s industrijskim elementima prije svega bi trebao izgledati prozračno i čisto. Stoga je prikladan za otvorene prostore s dosta prozora koji u njega puštaju dovoljno dnevnog svjetla.

Tipični elementi industrijskog stila stanovanja

  • Kod opremanja stana u industrijskom stilu trebaju vam samo osnovne boje – najviše nijanse crne, sive i bijele. Za oživljavanje možete koristiti boju cigle, žutu, rubin ili petrolej.
  • Najtipičnija kombinacija je kombinacija hladnog metala i toplog drveta.
  • Možete ostaviti goli beton na podu ili na njega postaviti neobrađeni drveni parket.
  • Bez pretjerivanja s ukrasima. Odlučite se za nekoliko dobro odabranih dodataka od metala, stakla ili drveta, neka se istaknu u interijeru. Dobro će doći posteri, veliki zidni sat ili npr. metalne table.
  • Vidljive stropne grede, neskriveni materijali, vidljivi konstrukcijski elementi, elegantne žarulje, centralna metalna svjetla ili primjerice industrijski prekidači udahnut će život cijelom prostoru. 
  • Neka interijer što više diše – uvijek mora biti uredan, nemojte ga pretrpati nepotrebnim komadima namještaja i ukrasima koji samo skupljaju prašinu. Ako je to moguće, poigrajte se sa zidovima.
  • Ne stavljajte na prozore teške zastore, pustite neka dnevno svjetlo ulazi u prostoriju.
  • Osvijetlite interijer tvorničkom rasvjetom – retro žaruljama i metalnim lampama.
  • Namještaj birajte s naglaskom na njegovu kvalitetu. Komadi od punog drveta dopunjeni metalnim i staklenim elementima u industrijskom će interijeru biti u prvom planu. U dnevnu sobu ubacite kauč od prave kože.
  • U stan se ne bojte unijeti život uz različite biljke. Zimzelene sobne biljke bez upadljivih cvjetova ili sukulenti odličan su izbor.

 

industrijski stil

Kako izgleda industrijski namještaj

Za industrijski namještaj tipična je visoka kvaliteta i dugi životni vijek. Stoga ne čudi što svoj stan vrlo lako možete opremiti rabljenim namještajem ili onim iz antikvarijata. Ali pravo blago nalazi se na tavanu vaših roditelja, djedova i baka. Treba samo obrisati prašinu, očistite ih ili premazati novim slojem boje ili patine i dobivate originalan komad koji će vam sigurno poslužiti još nekoliko godina.

Kakve industrijske dodatke i ukrase upotrijebiti

Industrijski interijer bez dodataka izgledao bi vrlo hladno i bezlično, te tako nemojte od njih u potpunosti odustati. Ali birajte ih mudro i u duhu cjelokupnog koncepta industrijskog stanovanja Na što mislimo? 

  • Birajte ukrase od materijala poput drveta, metala ili stakla.
  • Svaki ukras smjestite tako da u interijeru bude u prvom planu.
  • Zaboravite na romantične motive, čipke i previše šarene boje.
  • Prednost dajte čistim linijama, jednostavnim oblicima i prigušenim bojama. 

SAVJET: Pokušajte na obične stvari gledati iz malo drugačije perspektive, te ih počnite doživljavati kao ukrase koji interijeru daju poseban šarm. Neskriveni radijator, vodovodne cijevi, elektroinstalacije ili klimatizacija stvaraju besprijekoran dojam tvorničkog prostora tako tipičnog za ovaj stil.

Ideje za ukrase u industrijskom stilu

Neskriveni zidovi od cigle i kamena jednostavno traže zidne ukrase. Slobodno koristite klasične čavle i objesite npr. industrijske slike ili postere s industrijskim motivom. Na isti način na zidu će se istaknuti i veliki sat od drveta ili od stakla

Kako birati zidne tapete i fototapete u industrijskom dizajnu

Ako zidovi vašeg stana nisu ukrašeni vidljivim ciglama ili kamenom, oguljenom žbukom ili betonom, ne morate očajavati. Upotrijebite industrijske tapete ili fototapete kako biste postigli isti dojam. Pogledajte sljedeće tapete:

Unesite svjetlo u interijer

Tvorničke hale karakteristične su po velikim staklenim površinama – prenesite ovaj element i u svoj interijer. Ne prekrivajte prozore zavjesama ili teškim zastorima. Naprotiv, neka kroz njih prodire prirodna dnevna svjetlost, zahvaljujući kojoj stan nećete izgledati depresivno. Ako je potrebno, na svoje prozore ugradite aluminijske rolete koje će vas zaštititi od sunčevih zraka, a ujedno će biti i zanimljiv dizajnerski element.

Naravno, samo dnevno svjetlo nije dovoljno, trebat će vam i umjetna rasvjeta. Ostavite izložene žarulje neka vise sa stropa i nadopunite ih metalnim svjetiljkama.

 

Dnevna soba u industrijskom stilu

Krenete li od nule kada opremate dnevnu sobu, najprije se fokusirajte na pod i zidove prostorije. Možete nabaviti podove od punog drva ili uštedjeti novac i ostaviti goli beton. U tom slučaju, morate imati i tepihe koji će poraditi na hladnoći poda. Isto tako, ostavite zidove neobrađene. Druga opcija je već navedena realistična tapeta ili crna boja zida na koju možete ispisivati poruke kredom. 

Na kraju uložite financije u kvalitetan namještaj. Slobodno kombinirajte nove komade s rabljenima koje možete pronaći na buvljacima ili u antikvarijatima. Ako volite ručni rad, možete i sami izraditi namještaj – primjerice od starih paleta, drvenih kutija ili metalnih polica iz radionice. 

  Unesite svjetlo u interijerUnesite svjetlo u interijer

 

Kuhinja u industrijskom stilu

Industrijska kuhinja će u velikom i otvorenom prostoru, koji s blagovaonicom i dnevnom sobom čini jednu cjelinu, biti u prvom planu. I ovdje će dobro doći isti elementi – zidovi od cigle koja se vidi, kombinacija drveta i metala, vidljive cijevi i elektroinstalacije. 

Kuhinja bi trebala biti praktična i djelovati minimalistički. Možete je izraditi po mjeri ili kombinacijom više različitih kuhinja. U trendu su kuhinje od nehrđajućeg čelika s radnom pločom u sredini iznad koje možete staviti jednostavne Edisonove žarulje.

Dnevna soba u industrijskom stilu

 

Spavaća soba u industrijskom stilu

Opremite svoju spavaću sobu u industrijskom stilu i na svojoj koži osjetit ćete što znači dobar san. Izbacite sav nepotreban namještaj, uklonite nepotrebne ukrase i u spavaćoj sobi ostavite samo ono što vam je potrebno za odmor i opuštanje.  

U središnjem dijelu sobe trebao bi biti prostran i čvrst krevet od punog drveta ili metala. Idealno bi bilo da nema prostora za odlaganje stvari kako bi zrak mogao slobodno strujati ispod njega. Tako se ni madrac neće odmah oznojiti, a vijek trajanja bit će mu duži. I sa jedne i sa druge strane kreveta, možete staviti noćne stoliće s lampom za čitanje. 

Cjelokupni dojam ublažite dobro odabranim ukrasima – na pod postavite prostirku, na zid uokvirene fotografije i poigrajte se izborom posteljine. Budući da u svojoj spavaćoj sobi želite prije svega privatnost, ne odustajte od zastora za prozore ili modernih japanskih roleta.

Kupaonica u industrijskom stilu

Kupaonica odlično razumije jezik industrijskog stila. I ovdje krenite od poda – umjesto drvenog poda koji zahtijeva puno održavanja, odaberite pločice velikog formata sa zanimljivim uzorkom koje možete iskoristiti i za zidove. Venecijanska štukodekoracija ili beton na zidu također su elementi s ukusom.


Imate li tuš u kupaonici, ostavite ga bez značajnijeg prijelaza, te ga od ostatka prostorije odvojite samo velikim staklom. I baterija i ručke mogu biti od kontrastnog crnog metala. Umjesto tradicionalnih prostora za odlaganje, koristite otvoreni sustav polica i metalne police koje djeluju vrlo prozračno. Radi veće preglednosti, stavite u njih drvene kutije ili pletene košare.


Roba je dodana u košaricu