Prijavi se

Upravljanje računom

Popust za prvu kupovinu na Buvu.hr 4 € *

* Popust možete primijeniti na narudžbe vrijednosti 30 € i više
 
 

Kako ukloniti tapete sa zida?

Kako jednostavno i brzo ukloniti stare tapete sa zida? Flis, vinilne i druge tapete možete ukloniti sami bez da oštetite zid. Savjetovat ćemo vas kako to učiniti.

Kako ukloniti stare tapete?

Riješiti se starih tapeta može biti kao kazna – trgaju se, a osim toga na zidu ostaju ostaci ljepila. Ali ako znate kako to učiniti, izaći ćete s tim na kraj bez ikakvih problema. Važno je znati kakvu vrstu tapete želite ukloniti. Sukladno tome birate način uklanjanja – na suho ili vlaženjem zidova vodom.

Ako ćete uklanjati tapete koje niste sami zalijepili, trebate otkriti išto se krije ispod njihove površine. Možete naići na nekoliko slojeva tapeta ispod kojih je još sloj boje. Na primjer, područje oko izvađene utičnice ili prekidača će vam pokazati što vas čeka.

Priprema za uklanjanje tapeta

Kao i kod lijepljenja tapeta, i prije skidanja tapeta važna je priprema. Ako ćete tapete uklanjati vodom, pažljivo prekrijte pod da ga ne oštetite, a ako imate tepih, bolje ga je smotati. Nemojte zaboraviti isključiti struju. Voda s natopljenih tapeta može lako dospjeti do utičnice ili prekidača. Namještaj premjestite u sredinu sobe i obložite ga folijom, a za potrgane komade tapeta pripremite vreće za smeće. 

Kako ukloniti papirnate tapete?

Papirnate tapete potrebno je uklonitivrućom vodom u koju se doda sredstvo za uklanjanje tapeta. Olakšat će vam rad i pomoći da se riješite ne samo tapeta, već i sloja ljepila ispod njih.

Smjesu nanesite kistom ili raspršivanjem na tapete po cijeloj prostoriji i ostavite da djeluje 15-20 minuta. Možda ćete morati ponoviti ovaj postupak nekoliko puta prije nego što otopina prodre u temeljni sloj tapete i počne razgrađivati ​​ljepilo. Da ste uspjeli znat ćete po tome što ćete tapetu moći bez problema otrgnuti, a da se ne pokida i da ne ostane na zidu. 

Za uklanjanje papirnatih tapeta koristite poseban strugač za tapete ili lopaticu. Otrgnute tapete ostavite na tlu tik do zida – upijat će vodu koja se slijeva niz zidove.

Kako ukloniti vinilne tapete?

Postoje dvije metode koje možete koristiti kada uklanjate vinilne tapete. Vinilna tapeta sastoji se od dva različita sloja – dokse gornji sloj jednostavno skida na suho, donji sloj koji je napravljen od celuloze skida se uz pomoć vode. 

Ponekad se donji sloj ostavlja na zidu, gdje služi kao temeljna tapeta na koju možete postaviti novu tapetu. Ali samo ako se nakon vlaženja na njemu ne stvaraju mjehurići i ujedno se ispod njega ne skrivaju nepravilnosti. 

Ako imate posla s jednoslojnom vinilnom tapetom, tada ju uklanjate na isti način kao i papirnatu tapetu. Prije nego što ju navlažite vrućom vodom i sredstvom za skidanje tapeta,probušite njezinu vodootpornu površinu– dobro će vam doći valjak za tapete (jež s bodljama).

Kako ukloniti tapete od flisa?

Najlakše na kraju –tapete od flisa možete ukloniti sa zida sasvim jednostavno bez potrebe za namakanjem ili korištenjem kemijskih proizvoda. Pronađite kut koji se ljušti ili upotrijebite nož ako je potrebno teskinite tapetu sa zida pokretom odozgo prema dolje. 

Flis tapetu možete ukloniti bez ostavljanja ikakvih tragova, a zid će tako biti odmah spreman za lijepljenje nove tapete ili za farbanje.

Savjeti i trikovi 

  • Ako tapete skidate vodom,zatvorite sve prozore u prostorijikako biste dobili što više vlage. 
  • Olakšajte posao skidanja papirnatih ili vinilnih tapeta pomoćuparnog uklanjača tapeta. 
  • Kako ukloniti ljepilo sa zida? Kada skidate tapete vodom, nemojte zaboraviti dodati kemijski proizvod (na primjer sredstvo za skidanje tapeta Metylan) koji će pouzdano otopiti sloj ljepila. Ako i dalje ne možete potpuno ukloniti ljepilo, upotrijebite mekanu krpu umočenu u toploj vodi.
  • Potrgane tapete stavite na tlo neposredno uz zid, one će upiti višak vode koja teče sa zidova i spriječiti oštećenje poda i moguće curenje.
  • Hoćete li ukloniti sa zida foto tapete? Postupite na isti način kao u slučaju papirnatih tapeta.
  • Samoljepljive tapete se lako skidaju na suho. Proces si možete olakšati ako tapetu zagrijete fenom. Zatim možete ukloniti ostatke ljepila sredstvom za čišćenje na bazi alkohola ili laganim benzinom. 


Znate li već kako se riješiti starih tapeta u svom stanu? Ako ćete ih zamijeniti novim tapetama, ne zaboravite pročitati naše savjete kako odabrati ispravnu tapetu za svaku sobu. A savjetovat ćemo vas i kako zalijepiti pojedine vrste tapeta na zid.


Roba je dodana u košaricu