Prijavi se

Upravljanje računom

Popust za prvu kupovinu na Buvu.hr 4 € *

* Popust možete primijeniti na narudžbe vrijednosti 30 € i više
 
 

Kako urediti sobu za učenika? Pronađite inspiraciju u našim idejama!

Nakon praznika, učenici se vraćaju u školske klupe i svoje slobodno vrijeme provode učeći. Imate li i vi doma školarce? Uredite im sobu tako da učenje u njoj postane užitak. Temelj svega su dobro odabrani stol i stolica, ali ne treba zaboraviti ni na dodatke poput tapeta ili slika.

Odgovarajuće okružje za učenje 

Okružje u kojem učenik uči, dosta utječe na učinkovitost samog učenja. Na prvom mjestu, važno je za dijete napraviti prostor čija će osnovna namjena biti samo učenje. Samo bez panike – dovoljno je u kut dječje sobe staviti prostoran radni stol i stolicu. Ne manje važno je i kako je cjelokupna prostorija uređena, prije svega koje su boje i motivi odabrani jer dijete mogu ometati i odvlačiti mu pažnju ili na drugu stranu mogu motivirati njegovo razmišljanje, memoriju i koncentraciju. 

Radni stol za sve što je potrebno

U svakom slučaju, svaki kutak za učenje mora imati radni stol i stolicu. Stol bi trebao biti dovoljno prostran, plus je ako ima ladice za odlaganje udžbenika, bilježnica i ostalih pomagala. Ne zaboravite i na dobru osvijetljenost površine stola – prirodno svjetlo tijekom dana, odnosno svjetlo lampe kada padne mrak, trebalo bi dolaziti s lijeve strane (u slučaju da je vaše dijete dešnjak). Osim veličine, dobro je razmišljati i o visini stola kako ne bi dolazilo do stvaranja loših navika u držanju tijela. Dok sjedi, dijete se ne smije grbiti. Mora sjediti pravilno i u isto vrijeme mu treba biti udobno.

O nabavci skuplje ergonomske stolice trebate razmišljati u trenutku kada dijete krene u više razrede osnovne škole. U višim razredima gradiva će biti više, te će i vrijeme provedeno učeći biti dulje. Odgovarajuća stolica za učenike je prije svega ergonomska, odnosno ona koja vodi računa o pravilnom držanju tijela. Ima i naslon za ruke, podesivi naslon za leđa i visinu sjedala. Uz sve ovo, ona će praktično uz dijete rasti i služiti mu dugi niz godina. 

 I ostatak sobe ima svoju ulogu.

Važan, i pozitivan i negativan, utjecaj na čovjeka ima cjelokupno uređenje sobe, odnosno namještaj, dekoracije i boje. To je i razlog zašto sobu učenika trebate prije svega urediti tako da ostavlja uredan i svjež dojam. Važno je da u njoj bude i dovoljno mjesta za odlaganje, kako bi svaka stvar imala svoje mjesto i kako bi sređivanje bilo što lakše.

Neobičan utjecaj boja

Koja je odgovarajuća boja za sobu učenika? Učenik će većinu svoga slobodnog vremena provoditi upravo u svojoj sobi. Naivno je misliti da na njega nikakav utjecaj neće imati boje kojima je svakodnevno okružen. Koje boje nisu prikladne za sobu, a koje bismo vam od srca mogli preporučiti?

Neprikladne boje:

  • Crvena – energična boja koja kod osjetljivih osoba može izazvati neugodnost. Ne djeluje dobro na eksplozivne i razdražljive osobe.
  • Siva – umanjuje aktivnost i potiče lijenost. Izaziva želju za odmorom. 

Boje prikladne za sobu učenika:

  • Žuta – potiče sposobnost za učenje i koncentraciju. Izvor je inspiracije, poboljšava memoriju i moždanu aktivnost.
  • Narančasta – boja uspjeha, samopouzdanja i kreativnosti. Daje energiju i potiče razmišljanje i sposobnost za učenje.
  • Zelena – prije svega ima regeneracijske i umirujuće učinke. Umiruje i stimulira preopterećen um, pomaže pri živčanoj iscrpljenosti. Sjajan je izbor tijekom priprema za ispite!
  • Plava – umiruje, potiče strpljivost i koncentraciju. Budi umjetničku kreativnost i inspiraciju. 
  • Ljubičasta – potiče kreativnost, maštu i veliki je izvor inspiracije. Prikladna je, prije svega, za učenike koji pohađaju umjetničke škole.

 I tapete i fototapete mogu osvježiti zidove sobe

Osim novog sloja boje, nudi nam se još jedna mogućnost za dekoraciju zidova sobe za školarce: tapete i fototapete. Dok ih birate, dobro je voditi se nekim pravilima:

  • Dok birate boju tapete, imajte na umu njezine učinke.
  • Boje i motive tapeta prilagodite cjelokupnom uređenju sobe.
  • Postaviti tapete u prijevodu znači postaviti ih na jedan ili dva zida. 
  • I pomoću uzoraka sobu možete optički promijeniti – vertikalne pruge optički strop podižu, dok vodoravne pruge ili krupan uzorak od sobe prave manje i ugodno mjesto. 
Tapete fototapete

Dekoracije kao imaginaran šlag na torti

Kao što i previše dekoracija odvlači pažnju i djeluje kaotično, i njihov manjak ili čak cjelokupno odsustvo od dječje sobe može učiniti hladan i ne odveć ugodan prostor. Ni u prvom, ni u drugom slučaju ne radi se o idealnom okružju za učenje. U prikladne dekoracije ubrajaju se zidne slike. Za sobu učenika prikladne su prije svega fotoslike, ali nećete pogriješiti ni sa slikom na platnuČime se rukovoditi prilikom odabira slika?

  • Dok birate slike, činite to skupa s djetetom – ono najbolje zna koja slika je za njega ili nju najugodnija. 
  • Vaš zadatak bit će odluka je li boja slike prikladna za dječju sobu. Provjerite jesu li na njoj jarke i izrazite boje koje bi mogle ometati dijete, i jesu li sukladne s ostalim namještajem i uređajima u prostoriji. 
  • Pridržavajte se pravila koje kaže da je manje, više – manje šarenila, manje upadljivih motiva i, zašto da ne, manje slika. Nemojte previše kombinirati!
  • Nađite pravo mjesto za sliku. U većini slučajeva, to nije zid iznad uzglavlja kreveta.

Roba je dodana u košaricu