Prijavi se

Upravljanje računom

Popust za prvu kupovinu na Buvu.hr 4 € *

* Popust možete primijeniti na narudžbe vrijednosti 30 € i više
 
 

Kako objesiti slike u interijeru? Probajte okvir za više slika

 U mobitelu imate puno sjajnih fotografija koje biste rado pokazali? Konačno ih možete razviti i uz njih oživjeti zid svoga stana. Pritom nije nužno kupovati desetine okvira i tipli. Fotografije prirode, obiteljski trenuci, slike s ljetovanja - možete ih staviti na tisuće različitih načina!

Kako rasporediti slike u interijeru

Kako na dobar način rasporediti fotografije u interijeru? Uglavnom važi da na veliki zid treba staviti i velike fotografije, okvire za više fotografija ili kolaže napravljene od fotografija koje će prostor maksimalno iskoristiti. Ne zaboravite ni na to da što je izrazitiji motiv fotografije, time joj je i više okolnog prostora potrebno kako bi došla u prvi plan. 

 

Savjet: Najbolji vizualni efekt možete postići ako uokvirene fotografije objesite iznad kauča, fotelje, stola, uzglavlja ili drugog komada namještaja koji će ih vizualno učvrstiti. 

Fotografije uskladite s interijerom

Kako fotografije u interijeru ne bi bile previše napadne, pokušajte ih uskladiti bojom s ostalim stvarima u prostoriji. To možete postići relativno lako odabirom pravog okvira za fotografije, koji će biti iste boje kao tepih, zavjese ili kao kauč i posteljina za spavaću sobu.

Odaberite pogodnu temu

Obiteljske fotografije i uspomene s putovanja pogodne su za zid dnevne sobe, ali fotografije koje smijete vidjeti samo vi i vaš partner trebaju biti u spavaćoj sobi. Hodnik i stubište idealno su mjesto za uokvirene fotografije važnih obiteljskih događaja kojih se rado sjećate.

Kako rasporediti slike na zidu

Ako od fotografija odlučite napraviti galeriju za zid, postoje različiti načini na koje to možete učiniti. Možete uzeti fotografije iste veličine ili fotografije različitih veličina - u drugom slučaju koristite najmanje tri različite veličine, odnosno veću, manju i srednju. Na ovakav način stvarate sklad na zidu i u isto vrijeme most između najvećeg i najmanjeg okvira.

Foto okvir

Uokvirene fotografije potom samo treba rasporediti prema liniji koja vama najviše odgovara:

  • Središnja linija – fotografije su u nizu tako da im središte bude na istoj ravni.

 

  • Gornja linija – fotografije neka budu u nizu, koristite zajedničku gornju liniju kao početnu točku.

  • Donja linija – fotografije neka budu u nizu, koristite zajedničku donju liniju kao početnu točku. 

  • Kosa linija – fotografije neka budu tako da oko ide dijagonalno prema gore.

  • Visak linija – stavite fotografije prema okomitoj liniji tako da im se središte opet nalazi u istoj ravni.

Kako objesiti slike na zid

Obično se fotografija prvo stavlja u okvir, a zatim se objesi na kuku, skobu ili čavao. Ima i drugih način na koje fotografiju možete staviti na zid. I da, može se i bez bušilice i čekića!

Klasični fotookviri

Fotografije velikog formata ili umjetničke fotografije zaslužuju biti okviru od tankog stakla ili pleksiglasa koji sprječava njihovo oštećenje i blijeđenje. Slika se umetne u okvir, učvrsti sa stražnje strane ušicama ili pločom i objesi na pripremljenu kuku, skobu ili čavlić kao klasična slika.

Letvice za fotografije

Nekonvencionalna metoda je korištenje dvije letvice u koje se umetne slika. Gornja letvica ima ušicu za jednostavno vješanje, dok donja služi kao uteg kako bi fotografija bila zategnuta. Letvice mogu biti od drveta, aluminija i plastike, različitih boja.

Dvostrane trake

Želite li fotografije lijepiti direktno na zid, koristite dvostranu ljepljivu traku koja može izdržati opterećenje od oko 1 kg. Osim toga, vrlo se lako uklanja bez ostavljanja tragova u obliku masnih mrlja ili otpale žbuke.

Lijepilo za fotografije

Fotografije velikog formata koje bi trebale poslužiti kao trajniji ukras interijera isplati se zalijepiti na zid posebnim ljepilom. Nanesite ga na poleđinu slike koju potom mekom spužvom ili valjkom zalijepite na zid.

Manje uobičajene ideje za stavljanje fotografija na zid

Želite se poigrati sa vješanjem slika? Zaboravite na okvire za fotografije, skobe i čavliće i inspirirajte se našim originalnim i modernim savjetima. 

  • Kako bi bilo da fotografije nekonvencionalno objesite na granu? Grana, uzica od konoplje i kvačice sve su što vam je potrebno za jednostavnu zavjesu. Ne bojte se i poigrajte se s kontrastom. Imate li tamniji zid, odaberite svjetlu granu i slike koje su na bijeloj pozadini.
  • Ne želite bušiti niti zakucavati? Washi trakom od prirodnih materijala napravite okvir oko fotografije i zalijepite je na zid.
  • Imate li doma tablu od pluta koju ne koristite? Pribadačom na nju pričvrstite sve svoje omiljene trenutke! Fototabla će uljepšati zid iznad vašeg radnog stola ili možda zid nasuprot kreveta.
  • Kao tabla za zid može poslužiti i mreža od sisala. Fotografije i ostale slike i napomene možete jednostavno pričvrstiti kvačicama.
  • Svjetlosne trake same po sebi djeluju kao neobični ukrasi. Ako na njih pribadačama pričvrstite i fotografije, vaš će interijer doslovno zasjati.

Nekoliko savjeta za kraj

  • Odgovarajuća visina – Ako na zid vješate samo jednu sliku, središte slike treba biti u razini vaših očiju, što znači otprilike 145 cm iznad poda.
  • Optički trikovi – Prikladno odabrane i postavljene fotografije omogućuju vam da se poigrate s visinom stropa. Ako vam izgleda previsok, stavite fotografije na širinu, dok nizak strop možete vizualno podići fotografijama na visinu.
  • Kolaž od fotografija – Ako prostor dopušta, više fotografija stavite zajedno. Uvijek imajte na umu da veliki formati idu bolje u kutove i gornje dijelove, gdje su uvijek bolje vide u usporedbi s manjima.
  • Osvjetljenje slike – Konačni dojam svojih fotografija uvijek možete poboljšati dobro odabranim osvjetljenjem. U većini slučajeva dovoljno je da svjetla u interijeru prikladno postavite.

Roba je dodana u košaricu