Prijavi se

Upravljanje računom

Popust za prvu kupovinu na Buvu.hr 4 € *

* Popust možete primijeniti na narudžbe vrijednosti 30 € i više
 
 

John Deere – strojevi za zemljoradnju s tradicijom dugom gotovo 200 godina

Što vam padne na pamet kada se kaže John Deere? Traktori, kombajni ili možda kosilice za vrt? Na samom početku danas već legendarnog branda bio je revolucionarni čelični plug. Do trenutka kada su svjetlo dana ugledali prvi traktori John Deere, moralo je proći još nekoliko dugih desetina godina. 

Na početku svega bio je plug

Iza današnjeg međunarodnog uspjeha tvrtke stoji mladi engleski kovač John Deere, koji joj je i dao svoje ime. Tko zna da li bismo uopće danas znali za njegove proizvode da se nije s roditeljima preselio u Ameriku. Tvrda prerijska zemlja, nepogodna za zemljoradnju, dala mu je ideju, te je 1837. godine rođen prvi čelični plug koji se sam čistio. Postao je toliko omiljen kod zemljoradnika da Johnu Deereu nije preostalo ništa drugo nego da cijeli svoj život posveti proizvodnji strojeva za zemljoradnju. 

Proizvodnja na rijeci Mississippi

Deset godina kasnije, John Deere se s proizvodnjom seli u grad Moline na rijeci Mississippi, značajnim trgovačkim raskršćem što je dosta ubrzalo razvoj tvrtke. Od 1868. godine tvrtka je dobila naziv Deere & Company, a na njeno čelo došao je Charles Deere, koji je zamijenio svoga oca. 

Na scenu stupa Waterloo Boy

Tek 1918. godine poljoprivrednici su dobili prve traktore John Deere. Sve do tada, na poljima su korišteni strojevi koje su vukli konji, još uvijek najjeftinija i najpogodnija radna snaga. Svi su se pitali jesu li vlasnici pri sebi kada su kao tvrtka Deere za tada nevjerojatna 2 milijuna dolara kupili tvornicu za proizvodnju motora i strojeva u gradu Waterloo. Međutim, šefovi tvrtke dokazali su da se rizik isplatio – već prve godine skoro 6000 zemljoradnika postali su ponosni vlasnici traktora Waterloo Boy. 

Motori na pogon s unutarnjim izgaranjem 

Pronalazak motora s unutarnjim izgaranjem u 20. stoljeću za Deerea je predstavljao pravi blagoslov. Proizvodnja se počela baviti i ostalim strojevima za zemljoradnju poput kombajna ili strojeva za žetvu pšenice, te tako značajno pomogla u mehanizaciji zemljoradnje.  

Ratna vremena

Razvoj tvrtke usporila su ratna vremena za vrijeme kojih se Deere, poput mnogih drugih tvornica (npr. Harley-Davidson) pridružio vojnoj proizvodnji. Sa proizvodnih traka izlazili su vojni traktori, dijelovi za zrakoplove ili municija. 

John Deere u svakoj garaži

Nakon Drugog svjetskog rata, Deere je okrenuo kormilo i počeo se fokusirati i na do tada nedostupne korisnike. U ponudi su se pojavili ne samo prvi traktori za vrt, već i kosilice ili strojevi za čišćenje snijega. Vrlo je vjerojatno da neki od ovih proizvoda s oznakom jelena u svojoj garaži imate i vi. 

Bilo da ste ponosan vlasnik nekog od strojeva John Deere ili ste njihovom poviješću samo nadahnuti, obradujte sebe i nabavite neki od predmeta s legendarnim logotipom jelena u skoku. 

Pokažite svima za koji brand poljoprivrednih i vrtnih strojeva vaše srce lupa, a na zidove svoje radionice ili garaže stavite retro metalne table John Deere. Nećete se ni okrenuti i nabavka će postati vaša prava kolekcionarska strast.

Metalna tabla John Deere Metalna tabla John Deere Metalna tabla John Deere

Imate li u garaži manju škrinju za slučaj da nakon dobro obavljenog posla u vrtu poželite sebe častiti hladnim pivom? Kako biste bili sigurni da je hladno taman koliko treba, nabavite i tematski termometar koji će se pobrinuti za to da svaki napitak ima odgovarajuću temperaturu. 

 

Sat John Deere reći će vam i kada je pravo vrijeme za odmor. 

Retro sat Retro sat


Da nikada ne zaboravite promijeniti benzin u motoru kosilice za vrt, zapišite to u tematski notes i stavite napomenu pomoću magneta npr. na vrata već spomenute škrinje. 


Roba je dodana u košaricu