Prijavi se

Upravljanje računom

Popust za prvu kupovinu na Buvu.hr 4 € *

* Popust možete primijeniti na narudžbe vrijednosti 30 € i više
 
 

Za obožavatelje kave: 8 iznenađujućih činjenica o kavi

Mislite da o kavi sve znate i da vas ništa ne može iznenaditi? Ipak ćemo pokušati i uvjeriti vas u suprotno. Predstavljamo 8 iznenađujućih činjenica o kavi za koje do sada vjerojatno niste čuli. Dakle, pripremite šalicu svoga omiljenog napitka i krenite s čitanjem. 

  1. Možda već i znate da je kavovac biljka koja raste kao grm. Međutim, znate li da svaki plod kavovca ima dva zrna, a da za jednu šalicu kave trebamo 28 takvih plodova? 
  2. Kako je zapravo kava dobila svoje ime? Prema jednoj legendi, riječ kava rodila se spajanjem arapskog izraza qahwah, kojim se označavao tamni napitak, konkretno crno vino, i izraza qahwa koji je označavao napoj sa svojstvom „ograničavanja apetita“. Drugi izvori kažu da je riječ kava izvedena od područja Caffa u Etiopiji, gdje se kava počela uzgajati.
  3. O tome pomaže li kava našem zdravlju ili mu pak šteti, vode se diskusije bez konca, te svaka kao dokaz prilaže znanstvene studije. Kakva god da je istina, preporučena dnevna doza kofeina je 400 mg. To znači oko 6 šalica espressa, gotovo 5 šalica filter kave ili 4 šalice omiljene turske kave.
  4. Jedina stvar koju cijenimo više od kave je nafta. Kava zauzima drugo mjesto među robom kojom se na svijetu najviše trguje. Danas je u području trgovine kavom zaposleno oko 100 milijuna ljudi. 
  5. Probajte pogoditi koliko se u svijetu i na dnevnoj razini pripremi i popije kave? Nevjerojatnih 2,25 milijardi šalica!
  6. Tako kako je kava svakoga dana gorivo mnogima među nama, jednoga dana će možda na isti način postati i gorivo za auta. Znanstvenicima je pošlo za rukom promijeniti mljevenu kavu na biogorivo. 
  7. Americano ili espresso s većom količinom vode, nastao je tijekom Drugog svjetskog rata. Tradicionalni talijanski espresso bio je dosta jak američkim vojnicima, te su ga počeli razrjeđivati vodom. Talijanska kava postala je pojam u cijelom svijetu.
  8. U kakvoj su vezi kava i web-kamere? Zahvaljujući kavi nastala je i prva web-kamera na svijetu čiji je zadatak bio pratiti stanje posude za kavu na Univerzitetu u Cambridgeu. Univerzitetski studenti bili bi dosta razočarani kada bi odlazili po kavu i shvatili da njihovog omiljenog napitka više nema. Stoga su se 1991. godine odlučili da u kuhinji postave web-kameru koja im je pružala informacije o količini preostale kave u posudi. 

Što kažete, održali smo obećanje i iznenadili vas nekim činjenicama o kavi? Ako nam ovo nije uspjelo, to znači da se ubrajate u istinske poklonike i poznavatelje kave, što znači da bi u vašem domu mjesto mogla pronaći neka sitnica koja će vas na vaš omiljeni napitak neprestano podsjećati. Pogledajte našu tematsku kolekciju s kavom u kojoj je pregršt inspiracija za darove!

Šalice za kavu 

Nemojte piti kavu iz bilo kakve šalice, već iz one s tematskim motivom. Obećavamo da će vam iz njih kava biti još ukusnija!

Metalni lonac  Coffee Šalica - Coffee Šalica Coffee

Limene posude za kavu

Držite zrna kave bez pristupa sunčeve svjetlosti i zraka kako bi bila duže svježa, a kako biste vi mogli napraviti kavu tako lagodnu poput pravog barista. Limene posude kao stvorene za to. 

Limene posude Limene posude Limene posude

Sat s kavom

Da li ste znali da je najveći učinak kofeina na ljudsko tijelo između 9:30 i 11:30? Kako biste uvijek imali predstavu koliko je sati, nabavite zidni sat sa stilom. 

Metalna tabla kao iz kafića

Prenesite atmosferu omiljenog kafića u svoj dom. Sve je vrlo jednostavno zahvaljujući metalnim tablama s motivom kafića. 

metalnim tablama s motivom kafića metalnim tablama s motivom kafića metalnim tablama s motivom kafića

Slike na platnu

Izvrstan izbor su i slike za zid. Samo je na vama želite li ih u spavaćoj sobi, u kojoj ćete odmah nakon buđenja poželjeti kavicu ili mislite da je bolje njima ukrasiti dnevnu sobu. 

slike za zid slike za zid slike za zid

 


Roba je dodana u košaricu