Prijavi se

Upravljanje računom

Popust za prvu kupovinu na Buvu.hr 4 € *

* Popust možete primijeniti na narudžbe vrijednosti 30 € i više
 
 

Vespa – legendarni moped koji je proslavila Audrey Hepburn

Zabavne su, jednostavne za upravljanje, možete ih parkirati gdje god vam odgovara. Ne treba čuditi što su talijanski mopedi Vespa omiljeni među svim generacijama. Pogledajte što se skriva ispod tog prijevoznog sredstva koji, tako kažu, ima svaki pedeseti Talijan! Saznajte kako je Vespa dobila svoje ime i koliko ih je danas na svijetu.

Na početku svega bili su zrakoplovi. 

Mnogo prije no što je svjetlo dana ugledala prva Vespa, svoje mjesto na tržištu lagano je gradila tvrtka Piaggio. Od njezinog osnivanja 1884. godine, pod upravom Rinalda Piaggia, a potom i njegovih sinova Enrica i Amanda, rađali su se zrakoplovni propeleri, motori i cijeli zrakoplovi, skupa s najvećim talijanskim bombarderom iz Drugog svjetskog rata. 

Od zrakoplova do mopeda 

Poslijeratno tržište dramatično se promijenilo, te na njemu više nije bilo mjesta za skupe zrakoplovne dijelove i same zrakoplove. Shvatio je to i Enrico Piaggio, pa je dio proizvodnog potencijala tvrtke odlučio drugačije usmjeriti. Misli mu je okupirala ideja o jednostavnom i po cijeni dostupnom prijevoznom sredstvu koje će mase obožavati. Tako je nastala prva predstava modernog mopeda. 

Jednostavnost i komfor na prvom mjestu

Sama ideja nije predstavljala nikakvu prekretnicu – mopedi su se pojavili već početkom dvadesetih godina 20. stoljeća. Revolucionarna ideja temeljila se na nečem drugom, na jednostavnom upravljanju, udobnosti i modernom izgledu. 

„Izgleda kao osa”

Vizualnu izvedbu legendarnog mopeda na sebe je preuzeo renomirani projektant zrakoplova Corradino D'Ascanio. Pod njegovom palicom rodio se moped pod imenom Piaggio MP6, a tvrtka ga je predstavila 1946. godine. Enrico Piaggio dobro ga je proučio sa svih strana i rekao: „Sembra una vespa” („Izgleda kao osa”). I, tako se rodio naziv Vespa.

Audrey Hepburn sjeda na Vespu

Već sljedeće godine 10 tisuća mopeda dobilo je svoga vlasnika, dok je 1948. godine broj bio dvostruko veći. Bolje performanse i modernost novog modela pod nazivom Vespa 125 ccm doprinijeli su ovim brojkama. Tako je Vespa pedesetih godina postala jedan od simbola talijanskog slobodnog načina života. Moped sa stilom mogao se vidjeti u časopisima, reklamama i na velikom platnu u filmovima. Hollywoodski blockbuster „Praznik u Rimu“ prikazivao se u kinima 1951. godine. U njemu su gledatelji mogli vidjeti Audrey Hepburn kako vozi Vespu po ulicama Rima. Čak i onaj, tko do tada za Vespu nije ni znao, preko noći ju je htio imati.

Vespa u svakom talijanskom kućanstvu

U prvih dvadeset godina postojanja Vespe samo u Italiji prodalo se preko 3 milijuna što znači da je skoro svaki pedeseti Talijan imao jednu. Do danas ih je proizvedeno više od 17 milijuna. 

Tematska kolekcija Vespa

Mopedima Vespa ne može se osporiti slobodan duh koji je primjetan u dizajnu sa stilom i jednostavnom upravljanju. Bilo da u vašoj garaži drijema jedan model legendarnog mopeda ili nabavku istog tek planirate, možda će vam se svidjeti sitnica sa stilom iz naše tematske kolekcije. 

Šalice 

Ako ne ide drugačije, onda se barem u mislima uputite u Italiju i osjetite onu pravu atmosferu kafića. Skuhajte kavu i poslužite je u šalici s motivom legendarnog mopeda, uz koju će uživanje biti još veće. 

Šalice Vespa Šalice Vespa Šalice Vespa

Metalni lončići

Lončići i Vespa – spoj dva old school simbola uvijek mora dati sjajne rezultate. Uživajte u kavi ili kakau iz metalnog lončića, a ne zaboravite uz njega nabaviti i podmetač

Metalni lončići

Metalne table

Svakog obožavatelja talijanske Vespe uvijek će obradovati metalna tabla za zid. Retro izgled i pastelne boje zarazit će vas talijanskim slobodnim duhom, razigranošću i pozitivnim pristupom životu. 

 

Metalne table Vespa Metalne table Vespa

Limene posude

Sa stilom, odložite sve svoje sitnice u limene posude. Uz njihovu pomoć, više nećete gubiti vrijeme tražeći zaturene ključeve ili novac.

Metalna doza ravna - Vespa Metalna blagajna - Vespa Limene posude

Termometar 

Bilo da dan provodite doma, u vrtu ili ste na izletu (npr. na svom mopedu), dobro je znati kakvo vas vrijeme čeka. Dizajnerski termometar, pogodan za van i za interijer, uvijek će pouzdano saopćiti aktualnu temperaturu.

Termometar 

 

 


Roba je dodana u košaricu