Prijavi se

Upravljanje računom

Popust za prvu kupovinu na Buvu.hr 4 € *

* Popust možete primijeniti na narudžbe vrijednosti 30 € i više
 
 

Mercedes-Benz – njemačka auta s ženskim imenom

Auta Mercedes-Benz se danas ubrajaju u legende koje su se izborile za svoje mjesto na cestama. Međutim, kakvi su bili počeci jedne od najuspješnijih automobilskih tvrtki na svijetu? I kako su legendarni automobili dobili ime? 

Povratak u prošlost

Kako bismo imali bolji uvid u početke danas legendarne tvrtke automobila Mercedes-Benz, moramo se vratiti u daleku 1834. godinu. Tada je u njemačkom gradu Schorndorf rođen Gottlieb Daimler, a deset godina kasnije, 1844. godine, na svijet je došao i Carl Benz. Nisu se poznavali, ali imali su jednu zajedničku crtu – viziju automobilske revolucije u obliku automobila koji voze pomoću svoga motora. 

Djedov sat

Daimler i Benz su se fokusirali na ono što ih je najviše zanimalo, odnosno na proizvodnju motora. U kratkom roku rodile su se odmah dvije tvrtke konkurentnog karaktera – Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) koja se proslavila proizvodnjom prvih uopće motora pod nadimkom Djedov sat i Benz & Cie. Na koncu 19. stoljeća već je bila riječ o etabliranim tvrtkama s čijih je proizvodnih linija silazio jedan automobil za drugim. 

Mercedes

Emil Jellinek, obožavatelj automobila, uložio je 1900. godine znatnu sumu u Daimlerovu tvrtku. Njegova želja bila je da se napravi trkaći automobil koji bi dobio naziv po njegovoj kćeri. Kao što i pretpostavljate, rodio se automobil Mercedes 35 hp čiji je uspjeh odredio daljnji smjer tvrtke, uz odluku da isti naziv od tada nose sva njezina vozila. 1909. godine svjetlo dana ugledala je i trokraka zvijezda, simbol koji krasi karoseriju njemačkih automobila i danas.

Nastanak Mercedes-Benz

Mercedes-Benz, takav kakvog ga danas znamo, nastao je nedugo nakon Prvog svjetskog rata. Ekonomska kriza utjecala je i na oba konkurenta koja su se odlučila napraviti radikalan korak – spojiti dva najvažnija igrača na tržištu automobila.

Muzej Mercedes-Benz u Stuttgartu

S poviješću branda Mercedes-Benz možete se upoznati i sami. Dovoljno je otići u njemački Stuttgart i posjetite muzej koji detaljno bilježi sve važne prekretnice. A želite li svoju uspomenu na svjetski poznatu automobilsku tvrtku imati doma, inspirirajte se našom tematskom kolekcijom koja sadrži sat, metalne table, posude i ostalo.

Metalne table 

Stavite na prazne zidove u radionici ili garaži metalne table s vašim omiljenim logotipom ili ih poklonite nekome tko je njihov strastveni kolekcionar. Uopće nije teško pasti pod čari retro tabli!

Metalna tabla Mercedes-Benz Metalna tabla Mercedes-Benz Metalna tabla Mercedes-Benz

Limene razglednice

Izložite ih ili ih pošaljite nekome za koga znate da će ga limena razglednica s logotipom Mercedes-Benz zaista obradovati. Ne morate čak ni tražiti kuvertu budući da je ona već dio razglednice. 

 

 Limene posude

Limene posude, kutije i kutijice sjajan su prostor za odlaganje vašeg alata i drugih sitnica koje želite imati pregledno i na jednom mjestu. Više se neće dogoditi da dugo tražite onaj pravi odvijač, ili da ne možete naći ključeve. 

 

Doza za čaj

Satovi

I vama se dogodi da u radionici ili garaži zaboravite na vrijeme, dok se doma večera lagano hladi? Ništa jednostavnije nego na zid staviti sat od kojeg tako lako nećete moći odvojiti pogled. 

Zidni sat Mercedes-Benz Zidni sat Mercedes-Benz Zidni sat Mercedes-Benz

 

 

 

 


Roba je dodana u košaricu