Prijavi se

Upravljanje računom

Popust za prvu kupovinu na Buvu.hr 4 € *

* Popust možete primijeniti na narudžbe vrijednosti 30 € i više
 
 

Inspiracija: 6 TOP savjeta kako ukrasiti dom za Božić

 Nedostaje vam inspiracija za božićno ukrašavanje stana ili doma? Onda nastavite čitati! Donosimo vam pregršt ideja i savjeta za tradicionalne i originalne ukrase uz koje ćete stvoriti onu pravu božićnu atmosferu. 

Ne samo adventni vijenac

Većina nas božićno ukrašavanje započinje (a često i završi) adventnim vijencem. Idealan je ne samo na stol za blagovaonicu, već njime možete ukrasiti i prozor, kamin, komodu u hodniku ili ga jednostavno staviti na vrata.

Možete ga i sami izraditi. U cvjećarni ili trgovini za vrtlare kupite već pripremljeni komplet u kojem se nalazi osnova od slame ili stiropora, grančice, žica ili konopac, svijeće i ukrasi. Potom sve skupa sastavite i vijenac je na svijetu.  

Savjet: Za izradu vijenca minimalisti mogu iskoristiti staklenke za džem ili lonac za cvijeće. Dovoljno je u njih staviti svijeće omiljene boje, malo mahovine ili uže i originalna božićna dekoracija je rođena.  

Tko ne voli domaću radinost, u cvjećarni može kupiti već izrađen adventni vijenac. Ili zamoliti u cvjećarnici da vijenac urade po njegovoj mjeri. Oni štedljivi odabrat će adventni svijećnjak u koji je dovoljno svake godine staviti svijeće.

Ukrase uskladite s božićnim bojama 

Za boje Božića tradicionalno smatramo zelenu, crvenu, bijelu i zlatnu.  

  • Zelena boja je tu kako bi nas podsjetila na tradicionalne božićne biljke poput božikovine, imele i naravno četinara. Djeluje umirujuće i sjajno se može kombinirati s ostalim bojama. Najbolje je odabrati npr. božićni stolnjak, stvari za postavljanje stola ili tapete u ovoj boji. 
  • Uz Božić naravno uvijek ide i crvena boja, asocijacija na jabuke, plodove božikovine, božićnu zvijezdu, a često i na Djeda Božićnjaka. Riječ je jarkoj boji koju bismo preporučili za detalje poput ubrusa, mašni, svijeća ili božićnih ukrasa. Ne morate se bojati ni crvene tapete – stavite je primjerice u kut prostorije ili u prozor.
  • Bijela je boja snijega, ali i boja spokoja i mira. Tradicionalni bijeli ukrasi su uzice s nanizanim puslicama, papirne pahulje ili kukičani ukrasi.
  • Zlatna boja simbolizira sjaj betlehemske zvijezde, sunce i svjetlo. Zlatna će izvrsno dopuniti i u prvi plan staviti iznad navedene boje. Preporučujemo npr. zlatne svijeće i mašne ili ukrase od perlica. Ako ste kreativni, zlatnim sprejem možete ukrasiti šišarke, imelu ili suho cvijeće.

 Tapete i fototapete za zid također će u interijer unijeti boje Božića. Pogledajte tapete prema bojama i ukrasite jedan zid u prostoriji uz pomoć tapete u tradicionalnim božićnim bojama.

Božićna atmosfera uz odgovarajuće osvjetljenje

Pravu božićni atmosferu dočarat ćete uz dobro osvjetljenje. Stavite u svoj dom aromalampe, zvončiće anđela ili svjetlosne trake. Možete ih objesiti na prozor, staviti na stepenice ili pomoću njih osvijetliti svoju omiljenu vazu. 

Čarobnoj atmosferi doprinos daju i svijeće koje možete uskladiti s bojama svoga stana ili božićnih ukrasa. Možete birati među velikim brojem inačica – mirisne svijeće u čašama, ekološke svijeće od soje ili svijeće od meda koje će vaš dom i ugodno namirisati.

Stvorite božićni ugođaj uz miris cimeta i četinara 

Za svakoga od nas Božić drugačije miriše. Kod nekoga sjećanja na advent izazvat će miris kiflica s vanilijom, dok kod nekoga drugoga sjećanje pokreće miris cimeta, klinčića i četinara smreke. 

Mogućnosti za dom ispunjen božićnim mirisima je veliki broj. Upalite mirisne svijeće, stavite nekoliko kapi božićne smjese eteričnih ulja u aromalampu ili nabavite moderni difuzor koji nudi veliki broj mirisa. 

Savjet: Ne možemo zaboraviti ni na tradicionalne mirisne smjese za Božić. Odmah moramo pitati – jeste li obožavatelj ili protivnik božićnog tamjana? Ili ne možete ni zamisliti Božić bez božićnog mirisa?

Ostali savjeti za božićne ukrase 

Ako i dalje ne znate kako ukrasiti stan za Božić, pronađite inspiraciju u sljedećim idejama:

  • Volite li više decentnije božićne ukrase inspirirane prirodom? Krenite u šumu i svoj dom ili stan ukrasite imelom, grančicama smreke, šipkom ili mahovinom. 
  • Uz Božić uvijek ide i sušena jabuka ili naranča, možete koristiti i orahe, cijele štapiće cimeta ili kokice koje možete nanizati na originalnu snježnu traku. Pogledajte i u svoju kuhinju i inspirirajte se staročeškim ukrasima svojih baka.
  • Ako više volite prirodne ukrase, jasan izbor za vas su drveni ili ukrasi od slame. Pomoću njih slobodno ukrasite grane smreke ili npr. prozor.

Ideje i savjeti za božićne ukrase za djecu - sam svoj majstor 

Božiću se najviše raduju djeca, uključite i njih u ukrašavanje stana. Na internetu ćete pronaći tisuće uputa za izradu božićnih ukrasa. 

Veliki uspjeh kod djece ima izrada božićnih svijećnjaka. Imate li doma neiskorištene čaše i lonce za cvijeće? Ukrasite ih! Možete ih obojiti, nalijepiti kamenčiće ili stvarima iz prirode. Slobodno upotrijebite i materijale koje imate doma.  

Od narančine kore izrežite različite oblike, osušite je, te je potom možete iskoristiti kao ukras ili ih možete nanizati na uzicu. Obojite tjesteninu, te njome ukrasite kartonska drvca ili izrežite girlande od papira u boji. Vrlo zahvalna božićna dekoracija su šišarke koje možete obojiti ili ukrasiti šljokicama. 

Savjet: Ako ne stižete izraditi božićne ukrase, na zajedničke prozore nalijepite božićne naljepnice

Božićno drvce na drugačiji način

Vrhunac priprema za Božić je kupovina i ukrašavanje drvca. Možete se odlučiti za umjetno ili za pravo, ali s ukrasima nemojte štedjeti. Što na vašem drvcu mora biti i nikako ne smije nedostajati? 

  • Stakleni ukrasi (ili njihova plastična dugotrajnija inačica)
  • Slamnati, kukičani, keramički ili rezbareni ukrasi
  • Božićni vijenci od papira i voća ili oni s puslicama
  • Svijeće ili električne lampice
  • Čokoladne figure i medenjaci
  • Sušeno voće i orasi
  • Personalizirana čestitka
  • Vlastoručno izrađeni ukrasi (na internetu ćete naći mnogo ideja za njihovu izradu od papira, voća ili tekstila)

U posljednje vrijeme su na tržištu sve popularnije alternative klasičnog božićnog drvca. Netko može ukrasiti fikus u loncu, drugi će ukras objesiti na metalni stalak. A kako ćete ovogodišnji Božić proslaviti vi?

Božić tijekom cijele godine

Želite li, bez obzira na godišnje doba, uživati u božićnoj atmosferi? Nema problema. Tematske tapete za zid zadužene su za to da se i tijekom cijele godine osjećate kao da je Božić. U isto vrijeme nisu kič, tako da će postati dio decentno ukrašenog interijera. A među kakvim tapetama možete birati?

Ne zaboravite ni na božićno ukrašavanje ispred doma

Sve češće svuda oko nas možemo vidjeti ukrašene vrtove, kuće ili barem ulazna vrata. Najbrže ćete ukrasiti eksterijer svoga doma svjetlosnim trakama koje možete staviti ispod krova ili njima omotati četinare ili ogradu. Djeca će biti oduševljena svjetlećim sobovima i Snjegovićima aranžiranima u vrtu ili dvorištu. Rukovodite se svojim ukusom i bez ograničenja. 


Volite li ukrase s manje sjaja, koristite grane smreke, jabuke, orahe i mašne. Na vrata objesite jednostavan zeleni vijenac sa zvončićima ili praporcima, a kod ulaza upalite svijeću u loncu ili svjetiljku.


Roba je dodana u košaricu