Prijavi se

Upravljanje računom

Popust za prvu kupovinu na Buvu.hr 4 € *

* Popust možete primijeniti na narudžbe vrijednosti 30 € i više
 
 

Harley-Davidson – simbol slobode i buntovništva

Harley-Davidson – simbol slobode i nezavisnosti koji je očarao tisuće ljudi diljem svijeta Iako je prvi motocikl iz radionice u gradu Milwaukee, država Wisconsin izašao prije skoro 120 godina, na popularnosti ovog američkog branda to nije ostavilo traga. Što mislite – možete li i danas sresti slavni broj 1 kako juri cestama? 

Počeci

Početak branda Harley-Davidson obilježila je buntovnička crta koju ima i danas. Prvi motocikli koji su nosili imena svoji proizvođača (William S. Harley a Arthur Davidson) nastao je u maloj šupi za drva u gradiću Milwaukee, a iz nje je izašao 1903. godine. Prvoj dvojici osnivača pridružila su se i braća William i Walter Davidson, koji su dugi niz godina pomagali u stvaranju Harley-Davidson Motor Company, kakvom je danas znamo.

Besmrtni broj 1

Strast i entuzijazam za ideju zaista su se isplatili četvorici muškaraca jer su prvi motocikli prodani i prije nego što su uopće mogli biti lansirani na tržište. Prvi Harley-Davidson motocikl završio je u rukama gospodina Meyera koji je na njemu trebao prijeći 9600 km. Nakon njega legendarni broj jedan zamijenilo je još nekoliko vlasnika, a vjerovali ili ne, priča se da je i danas na cestama s nevjerojatnih 1 160 000 kilometara prijeđenih kilometara. 

Razvoj tvrtke

Razvoj tvrtke od tada je krenuo velikom brzinom. Ovome su svakako pridonijeli i poslovi sklopljeni s poštom, policijom i vojskom. U vrijeme ratnih dešavanja, Harley-Davidson je čak potpuno obustavio civilnu proizvodnju i sve svoje resurse koncentrirao na vojnu proizvodnju.  

Popularnost branda raste

Međutim, brand je također gradio i snažnu bazu pristaša - tome je pomogao nastanak službenog Harley-Davidsonovog logotipa 1910. i, prije svega, neprestano poboljšanje ne samo performansi motocikala, već i njihov legendarni izgled. Uz sve ovo, već 1924. godine osnovan je prvi i službeno najstariji klub vlasnika Harley-Davidson motocikala. Osnovan je u San Franciscu, ali je prestao s radom više od 50 godina kasnije. 

Čehoslovački prvijenac

Iz američkog San Francisca, preselit ćemo se u Čehoslovačku koja je odigrala relativno ključnu ulogu u razvoju tvrtke. U međuratnom razdoblju Čehoslovačka je čak bila najvažnije inozemno tržište branda. Prvi distributer Harley-Davidsona otvorio je svoju trgovinu 1924. godine, te prodavao i 500 motocikala godišnje, što je čak više nego danas. Što stoji iza ovog uspjeha? Čehoslovačka nikada nije skrivala svoje divljenje prema američkoj neovisnosti i načinu života. Motocikli Harley-Davidson dali su im priliku da izraze vlastitu neovisnost i buntovnički duh. 

Stoga ne čudi što je upravo Čehoslovačka ta koja se ponosi važnim prvijencem. Ovdje je 1928. godine osnovan Klub vlasnika motocikala Harley-Davidson, a budući da radi i danas, postao je najstariji službeni klub ikada. 

Korpulentnim bradonjama u kožnim jaknama je došao kraj?

Prema riječima šefa češkog predstavništva branda, pozicija Harley-Davidsona u Češkoj je još uvijek vrlo jaka. No, kažu da već odavno ne važi da samo korpulentni tetovirani bradati muškarci u kožnim jaknama jure krajolikom na motociklu. Među redovitim i vjernim kupcima sve je više onih željnih mirne i samotnjačke vožnje, a u velikom broju zastupljen je i ljepši spol.  

Jeste li i vi okorjeli obožavatelj Harley-Davidsona ili čak ponosni vlasnik jednog od njihovih vodećih modela? Ako je tako, učinite vrijeme provedeno u garaži još ugodnijim održavajući svoj motocikl i nabavite originalni predmet s legendarnim logotipom. 

Ukrasite zidove svoje garaže metalnim tablama s motivom Harley-Davidson. Ali pazite - lako se u njih možete zaljubiti i postati strastveni kolekcionar!

 

Metalna tabla Harley-Davidson Metalna tabla Harley-Davidson Metalna tabla Harley-Davidson

Da li i vi ponekad dok ste u garaži zaboravite na vrijeme, a onda kod kuće slušate spočitavanje jer vam se večera ohladila? Objesite originalni sat na zid i nikada više nećete kasniti. 

 

Retro sat  Harley-Davidson Retro sat  Harley-Davidson

Praktične limene posude možete koristiti za sve svoje sitnice ili alate koje svuda po garaži leže razbacani. Više vam se neće događati da neprestano tražite gdje ste stavili odvijač ili kliješta. 

limene posude limene posude limene posude

 

Imate li hladnjak u garaži? Osim što je idealni spremnik za hladno pivo koje dobro dođe tijekom održavanja motocikla, također je idealno mjesto za stavljanje Harley-Davidson magneta.

magneta magneta

 


Roba je dodana u košaricu